Schoten kant zich tegen praktijktesten op huur- en arbeidsmarkt

Op 23 juni 2020, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Wonen
De gemeente Schoten heeft zich op de gemeenteraad van 23 juni 2020 gekant tegen het principe van praktijktesten door het gemeentepersoneel om discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt bloot te leggen.

 

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) spoorde begin juni de lokale besturen aan om via fictieve sollicitaties of telefoongesprekken na te gaan of werkgevers of verhuurders zich niet schuldig maken aan discriminatie. Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA) steunde het voorstel niet.

Oppositiepartij Vlaams Belang bracht deze Vlaamse materie naar het gemeentelijke beleidsniveau door een toegevoegd punt op de gemeenteraad te laten agenderen, waarin werd gevraagd om de praktijktesten te verwerpen en dit besluit ook aan de Vlaamse Regering te versturen.

Dat voorstel werd door N-VA-burgemeester De Veuster overgenomen, mits 2 amendementen:

- Het gemeentebestuur is tegen ALLE vormen van discriminatie.
- Aan een systeem waarbij aan gemeentepersoneel gevraagd wordt om onder valse voorwendselen contact op te nemen met inwoners, wenst de gemeente Schoten niet mee te werken. Dat brengt de vertrouwensband tussen de gemeente en haar inwoners in gevaar.

N-VA en Open Vld keurden de N-VA-versie van de tekst goed. Ook oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang stemden voor. Sp.a en Groen steunden het standpunt niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is