U bent hier
Programma 2024
Beste Schotenaar,
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dat is een mooi moment om samen met u terug te blikken op wat we de afgelopen zes jaar hebben gedaan in onze mooie, groene gemeente. We mogen best trots zijn op wat we hebben bereikt. Ondanks moeilijke tijden is onze ploeg er altijd in geslaagd om Schoten te laten leven en bruisen en om de gemeentefinanciën gezond te houden. Dat betekent ook dat we de komende jaren verder kunnen investeren in nieuwe projecten.
Zo plannen we de renovatie van het Kasteel en de pastorij, werken we de Marktgebouwen verder af, bouwen we een derde sporthal en zetten we de centrumvernieuwing voort in hartje Schoten. Ook in onze wijken blijven we investeren, zodat elke Schotenaar de vooruitgang voelt. Onze jeugd, sport- en cultuurverenigingen, met hun vele vrijwilligers, kunnen blijven rekenen op onze steun. Zij zijn het hart van onze gemeente en daar zijn we enorm fier op.
Onze bestuursploeg heeft al heel wat gerealiseerd in de afgelopen jaren.
Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwde Gelmelenhof, de renovatie van de seniorenflats, de Academie en de aankoop van 50 hectare extra groen waar iedereen zal van kunnen genieten. Op het gemeentehuis hebben we hard gewerkt om de dienstverlening te verbeteren met o.a. ruimere openingsuren. We hadden ook oog voor onze jeugd, onze senioren en onze gezinnen, met bijzondere aandacht voor het mentaal welzijn en steun voor de meest kwetsbaren onder ons. En dit zijn slechts enkele van onze realisaties. De volledige lijst hebben we opgesomd in ons magazine, dat je vindt op onze website: schoten.n-va.be/nieuws/magazine.
Betekent dit dat alles perfect loopt in onze gemeente? Natuurlijk niet, dat zou ik nooit beweren. Een gemeente besturen is een werk dat nooit af is. Het vraagt elke dag opnieuw inspanning en doorzettingsvermogen. Zo investeerden we al in extra mensen en materiaal om Schoten proper en onkruidvrij te houden, maar dit blijft een voortdurende uitdaging. Hier blijven we werk van maken net zoals we dat zullen doen met de vele andere uitdagingen die komen kijken bij het besturen van een gemeente. Dag in, dag uit zetten we ons met hart en ziel in voor Schoten en we vragen uw steun om dat ook de komende zes jaar te mogen blijven doen.
Met Schotense groeten,
Maarten De Veuster
Burgemeester van Schoten
Thuis in een actief en bruisend Schoten
Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor N-VA Schoten de echte uitdaging. Door sociaal contact en deelname aan vrijetijdsactiviteiten te stimuleren, willen we mensen bij elkaar brengen en hun banden versterken.
Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken mogen we niet onderschatten. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt, zet dingen in beweging, heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (geluidsoverlast, overhangende bomen,…) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen. Bovendien zorgt die cohesie voor sociale controle en een groter veiligheidsgevoel.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt-, wijk- en jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente.
We waarderen het verenigingsleven
-
Wij stimuleren en steunen het bruisende verenigingsleven met zijn vele vrijwilligers.
-
We bieden financiële en materiële steun op verschillende manieren: via de gemeentelijke uitleendienst, infrastructuur, logistiek, infoverspreiding en advies.
-
We faciliteren het tijdelijk en gedeeld gebruik van ruimten in bijvoorbeeld schoolgebouwen.
-
Na de (corona) steunmaatregelen indexeren we volgende legislatuur de subsidies. Na moeilijke crisisjaren zijn onze financiën weer sterk en stabiel en kiezen we voor deze extra ondersteuning. Zo kan het verenigingsleven in Schoten blijven bloeien, want onze verenigingen zijn waardevol voor ons allemaal
We onderschrijven het belang van sport als sociaal bindweefsel
-
We zetten in op maximale toegankelijkheid en op de ondersteuning van opleidingen tot sportcoaches.
-
We investeren verder in gemeentelijke sportinfrastructuur en ondersteunen, waar nodig, sportverenigingen in hun eigen investeringen.
-
Met een derde sporthal faciliteren we onze vele sportverenigingen.
-
We hebben aandacht voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor bovenlokale sportinfrastructuur.
-
We stimuleren ook bewegen in de publieke ruimte onder meer door toegankelijk sportmateriaal in onze parken.
We versterken ons cultuurbeleid
-
Cultuurbeleid is sterk gemeenschapsvormend als het dicht bij de mensen staat. Ons lokale cultuurbeleid moet echter ook oog hebben voor wat er leeft in de ruimere regio en zorgt zo voor een versterkend aanbod.
-
We blijven de nadruk leggen op een dynamische wisselwerking tussen erfgoed en vernieuwing. We investeren (verder) in de renovatie van de Sint-Cordulakerk, de Pastorij en het Kasteel.
-
Na het Gelmelenhof en de Academie worden ook de Marktgebouwen vernieuwd met ruimte voor onze verenigingen, culturele manifestaties, gezellige horeca, enz....
We promoten ons toeristisch aanbod
-
We zetten Schoten op de kaart als bestemming voor zacht en groen dag- en verblijfstoerisme, met een focus op rust, groen, erfgoed, fiets- en wandelplezier, waterrecreatie, horeca en streekproducten.
-
Wij plaatsen infoborden met achtergrondinformatie bij onze trekpleisters en we geven uitleg bij nieuwe invullingen van historische gebouwen.
-
Evenementen zoals Hello! Schoten, Schoten Schol, de Zomer van Schoten en de Scheldeprijs, die blijven natuurlijk op de kalender, naast de vele, oh zo belangrijke lokale evenementen.
Thuis in een mooi en groen Schoten
De uitdagingen op het gebied van leefmilieu zijn groot: CO²-uitstoot verminderen, afval vermijden, energie besparen, vervuiling voorkomen en biodiversiteit versterken. We streven naar klimaatneutraliteit in 2050 en nemen hiervoor ambitieuze, maar haalbare maatregelen.
Ons principe is dat de vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen, stimuleren we. Wie uitstoot, loost of ontbost, moet de werkelijke milieukost dragen.
Ons omgevingsbeleid biedt handvaten om het mobiliteitsgedrag en energieverbruik te sturen. We spelen ook een sleutelrol in het afvalbeheer. De zorg voor het klimaat is echter de verantwoordelijkheid van iedere burger. We geven als gemeente het voorbeeld en betrekken en stimuleren de burger zonder betutteling.
We promoten wandelen in onze gemeente
- We stellen het natuurgebied Bonte Hanek zuid open voor publiek na de noodzakelijke beheerswerken. En we voorzien een trage verbinding tussen wijk De List en de Peerdsbosbaan.
- We werken verder aan onze plannen m.b.t. Groen Wytschot en het klimaatpark de Zwaan
- We investeren in de verdere opwaardering van het Cogelspark en in een uitbreiding van het Bouckenborgpark met een vlonderpad in samenwerking met district Merksem.
We dragen bij aan de modal shift
- Ook op gemeentelijk vlak mikken we op een ‘modal shift’ van auto naar openbaar vervoer, fietsverkeer en verplaatsingen te voet.
- Het verbeteren van de fietsinfrastructuur, de voetpaden en oversteekplaatsen is hier een onderdeel van.
- Zebrapaden in de schoolomgeving kregen en krijgen reflectoren voor een betere zichtbaarheid.
- We koesteren onze gemachtigde opzichters die onze kinderen in schoolomgevingen van een veilige oversteek verzekeren. Tijdens de donkere maanden, hebben ze per oversteekplaats vier mobiele lichten.
We richten ons op vergroening en natuurversterkende elementen
- Waar mogelijk richten we ons op de vergroening en natuurversterkende elementen,zowel in de kern als in de wijken, om erosie en wateroverlast tegen te gaan.
- De optimalisering, uitbreiding en ontdubbeling van ons rioleringsstelsel kan hierbij helpen.
- Bij nieuwe projecten of de heraanleg van bestaande infrastructuur geven we voorrang aan hemelwaterinfiltratie en -buffering. We werken hiervoor ons hemelwater- en droogteplan verder uit.
We ontharden waar mogelijk
- We ondersteunen ook natuurorganisaties en andere entiteiten die ons hierbij helpen.
- We motiveren de burgers om onze straten nog beter te vertuinen met meer gevelgroen.
We geven het goede voorbeeld
- We sensibiliseren, maar geven ook zelf het voorbeeld met onze eigen gebouwen, diensten, wagenpark en openbaar domein. Na zonnepanelen op onze sporthallen en academie, volgen de overige gemeentelijke gebouwen zoals de Sint-Cordulakerk en De Kaekelaar.
- We vervangen onze openbare verlichting stelselmatig door LED-lampen; we zijn zelfs pionier op het vlak van verledding.
- Ook in ons vergunningsbeleid is er aandacht voor duurzame investeringen.
We verbinden natuurgebieden
- Met doelgerichte grond- of bosaankopen kunnen we natuurgebieden opnieuw met elkaar verbinden of bestaande unieke natuurverbindingen vrijwaren.
- We blijven investeren in het Groen Kruis en actief meewerken aan de realisaties om onze versnipperde natuur te verbinden.
We gaan aan de slag met het Bomenplan
- Binnen het ‘Bomenplan’ werken we een actief beheer van ons (laan)bomenstand uit, met de nadruk op tijdige en klimaatrobuuste verjonging.
- De juiste boom op de juiste plaats met gepaste wortelwering en -begeleiding.
We blijven investeren in zwerfvuilbeleid
- We voeren een actief zwerfvuilbeleid en werken daarvoor samen met vrijwilligers en Mooimakers.
- Een net en proper openbaar domein is voor Schoten een absolute prioriteit. Daarom investeren we verder in Stints, hondenpoepzuilen en extra man/vrouwkracht.
- We willen allemaal trots zijn op Schoten en dat begint bij schone straten en pleinen. Onkruid en sluikstort blijven een uitdaging. Wanneer sensibilisering niet voldoende is, kiezen we voor een streng handhavingsbeleid.
- Om Schoten nog schoner te maken, rekenen we op de inspanning van iedere Schotenaar.
We geven bijen de ruimte
- We zijn als gemeente trots op onze titel bij-vriendelijke gemeente. We blijven volgende legislatuur investeren in bijenhotels, veelbloemige plantsoenen en imkervriendelijke bomen en struiken. Met onze succesvolle behaagactie en een aangepast berm -en maaibeheer stimuleren we de biodiversiteit.
We bestrijden de Japanse Duizendknoop
- De opmars van de Japanse duizendknoop blijft een aandachtspunt. We passen hier nieuwe technieken toe zoals begrazing door schapen.
Thuis in een warm en zorgzaam Schoten
Wij willen van Schoten een warme, inclusieve gemeenschap maken, met aandacht voor sociale zekerheid, armoedebestrijding en een toegankelijk zorgaanbod. Een gemeente waar plaats is voor iedereen. Een sterk lokaal sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.
Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen en streven naar zelfredzaamheid. Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar ook plichten. Deze moeten in evenwicht zijn: voor ons is de sociale zekerheid een vangnet, geen hangmat.
Vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede.
Sociale uitsluiting en vereenzaming willen we maximaal vermijden door de deelname aan het maatschappelijke - en gemeenschapsleven te versterken. We blijven daarom verder inzetten op de Uitpas. Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
We zetten in op degelijke kinderopvang
- Wat kinderopvang betreft, nemen we als gemeente de regierol in handen voor een goed gecoördineerd, betaalbaar en toegankelijk aanbod aan lokale opvangplaatsen. We zetten verder in op het kinderopvangloket. In de mate van het mogelijke krijgen ouders die werken of een opleiding volgen, voorrang.
- Via de vzw KIOS (Kinderopvang Schoten) zorgen we voor voldoende, flexibele en betaalbare voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang.
- We nemen de uitdagingen van het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) ter harte en zorgen voor een mooi aanbod aan buitenschoolse activiteiten. Het BOA-decreet is daardoor een hefboom om werk te maken van sterke lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren.
We zorgen voor een gezinsbeleid op maat op één locatie
- Het Huis van het Kind centraliseert alle vragen en zorgen en biedt zijn aanbod vanop één locatie naar alle gezinnen toe.
We realiseren een toegankelijk zorgaanbod
- We zorgen voor een toegankelijk zorgaanbod, onder meer via een zorgloket.
- We stimuleren de samenwerking tussen de eerstelijnszorgactoren.
We ondersteunen preventie- en sensibiliseringscampagnes
- We ondersteunen Vlaamse preventie- en sensibiliseringscampagnes met focus op gezondheid en preventie.
We dragen zorg voor wie zorgt
- We blijven onze mantelzorgers met gemeentelijke tegemoetkomingen ondersteunen.
We zorgen voor een adequaat AED-beleid
- We onderhouden ons gemeente-dekkend AED-netwerk.
- We bieden laagdrempelige opleidingen aan.
We hebben aandacht voor inclusiviteit
- We werken aan een integrale toegankelijkheid van openbare gebouwen en het openbaar domein, met extra aandacht voor ouderen en mensen met een beperking.
- Parkeerplaatsen voor personen met een handicap, een Minder Mobielen Centrale, Handicar, toegankelijke bushaltes of prikkelarme momenten tijdens evenementen dragen ook bij tot inclusiviteit.
We zijn er voor onze senioren
- We omkaderen onze senioren met een zorg- en verzorgingsaanbod zodat zij langer thuis kunnen wonen. Via persoonlijke opvolging in samenwerking met onze sociale dienst en heel wat vrijwilligers hebben we oog voor eenzaamheid en armoede.
- In samenwerking met de seniorenadviesraad (SAR) werken we ons ouderenbeleid verder uit.
- We bieden aangepaste activiteiten aan in onze dienstencentra ’t Dorp, Cogelshof en in antennepunten in de Schijnparklaan en Lariksdreef.
- Door te investeren in een eigen keuken en verse maaltijden zorgen wij ervoor dat gezonde voeding voor iedereen beschikbaar is aan een democratische prijs.
- Door de samenwerking met de Woonzorggroep breiden we de dienstverlening van het Huis van de senior verder uit.
We zetten in op een rechtvaardig armoedebeleid
- We zorgen ervoor dat werklozen en -zoekenden snel instappen in een traject naar werk, met als doel een vaste betrekking.
- Door het oprichten van een Wooncafé en Jobclub worden cliënten maximaal ondersteund.
- We bieden gemeenschapsdienst aan in samenwerking met de Woonzorggroep om langdurig werklozen een job aan te bieden met intensieve ondersteuning op de werkvloer.
- We werken samen met externe partners zoals Selab en Kina zodat jongeren en langdurig werklozen kunnen deelnemen aan trajecten om hen te begeleiden naar werk.
We hechten belang aan taalondersteuning
- In samenwerking met de sociale dienst en Integratie en Inburgering zetten we in op de kennis van het Nederlands bij ouders met een migratieachtergrond.
- Iedereen die een leefloon aanvraagt, moet zich onmiddellijk inschrijven voor de lessen Nederlands.
We koesteren onze dieren
- We blijven het Dierenasiel Schoten steunen.
- We zetten ons zwerfkattenbeleid verder en waarderen hierbij de hulp van onze zwerfkattenvrijwilligers.
- We pimpen de hondenloopzones en investeren in hondenpoepzuilen.
- Onze geliefde ganzen kregen een verkeersbord op maat om veilig te kunnen oversteken.
- We blijven investeren in innovatieve ideeën als slimme rattenvallen zonder vergif (ook ter bescherming van onze huisdieren) om deze plaag te bestrijden.
- In samenwerking met de inwoners met een beperking van de Vier Notelaars werken we verder aan Groen Weytschot. Schoten leert samen met hen een aantal kippensoorten (levend erfgoed) kennen en verzorgen.
Alle kansen voor onze jeugd
We creëren een positieve en veilige omgeving
- Wij zorgen voor een veilig en positief klimaat waarin alle kinderen en jongeren in Schoten zich volledig kunnen ontplooien, inclusief jongeren met een beperking.
- Wij maken openbare ruimtes, vooral de groene, toegankelijk en kindvriendelijk, met volop ruimte om te spelen. We maken het Ransuilbos veilig en speelklaar voor onze jeugd uit de omgeving.
- Voor ons is spelen geen overlast; bij klachten gaan we in gesprek met kinderen, ouders en omwonenden.
We investeren in speelinfrastructuur
- We blijven volop investeren in speelinfrastructuur en speeltuinen en zorgen elk jaar voor grondig onderhoud.
- Na de aanleg van een nieuwe pumptrack richten we nu onze aandacht op een vernieuwd skatepark.
- We vernieuwen de spel- en sportzone in het Cogelspark.
We ondersteunen jeugdverenigingen
- We blijven jeugdverenigingen steunen bij hun investeringen.
- Wij garanderen het voortbestaan van jeugdlokalen door ons beleid rond brandveiligheid voort te zetten.
We zoeken naar een nieuw jeugdhuis en bieden studeerplekken
- We bekijken elk voorstel voor een nieuw jeugdhuis als vervanging van het failliete Kaddish en gaan intussen op zoek naar een nieuwe locatie.
- Ondertussen bieden we tijdelijke studeerplekken aan en een aangename lunchruimte met internet. (JOS)
We luisteren naar de jeugd
- Via de jeugdraad en kindergemeenteraad luisteren we naar de behoeften van jonge Schotenaren.
- Wij willen dat de kindergemeenteraad een officiële adviesraad wordt en blijven hun waardevolle adviezen meenemen in ons beleid.
We zetten in op jongerencoaches
- Onze jongerencoaches bieden laagdrempelige hulpverlening aan middelbare scholieren. Mentaal welzijn en antwoorden op toekomstvragen staan centraal.
- We blijven dit succesvolle project voortzetten en waar nodig uitbreiden.
We ondersteunen psychologische hulpverlening
- Wij blijven TEJO ondersteunen, dat gratis en anonieme psychologische hulp biedt aan jongeren in Schoten.
- Daarnaast breiden we de psychologische ondersteuning in het Huis van het Kind verder uit.
We pakken cyberpesten aan
- We onderzoeken de inzet van een mediacoach om scholen, leerlingen en ouders te begeleiden in de digitale wereld.
- We zetten het succesvolle project rond mediagebruik en bewustwording voort.
We maken Schoten officieel kindvriendelijk
- We werken actief aan het behalen van het label 'kindvriendelijke gemeente' door onze sterke punten te versterken en werkpunten aan te pakken.
We werken samen met onze scholen
- We voeren een flankerend onderwijsbeleid. Maandelijkse overleggen we met de twaalf basisscholen en zeven secundaire scholen.
Thuis in een beschermd en veilig Schoten
Een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, brandweer, integrale veiligheid, het lokaal bestuur als van de burgers.
Hoewel de werking van de politie sterk gereglementeerd is, kan een lokaal bestuur via het Zonaal Veiligheidsplan toch mee wegen op het veiligheidsbeleid. Het Zonaal Veiligheidsplan wordt opgemaakt door de burgemeester, de procureur des Konings, de korpschef en een afgevaardigde van de federale politie. Samen bepalen zij de veiligheidsprioriteiten voor de komende 6 jaar.
We blijven inzetten op een stevige wijkwerking
- Onze lokale politie is het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk te onderkennen en problemen tijdig te signaleren. We behouden zeker onze extra wijkregisseurs.
We zijn niet blind voor de problematieken
- We zijn alert voor grootstedelijke problematieken zoals druggerelateerde criminaliteit en woninginbraken door rondtrekkende dadergroepen in de rand rond Antwerpen.
- Met een ANPR-cameranetwerk rond Schoten maken we het de criminelen moeilijk om onopgemerkt hun slag te slaan in onze gemeente.
We evalueren de schaalgrootte van onze politiezone
- Om de Schotense burger ook in de toekomst de beste politiezorg te bieden, kan een verregaande samenwerking met andere politiezones blijven bestaan en zelfs uitgebreid worden.
We treden kordaat op
- Tegenover sluikstorters (via GAS-boetes en retributies voor de opruimkosten), geweld of geluidsoverlast treden we kordaat op.
- Bepaalde (leegstaande) gebouwen, braakliggende gronden en delen van het openbaar domein blijken aantrekkelijk te zijn voor personen die overlast veroorzaken. We gaan dit tegen door bijvoorbeeld plaats- en toegangsverboden op te leggen.
We sporen actief ‘ondermijnende criminaliteit’ op
- Via data-analyse bepalen we welke bedrijven een dekmantel kunnen zijn voor criminele organisaties. Deze potentieel malafide bedrijven nemen we grondig onder de loep om zo onze handelszaken te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.
We sluiten het jeugd- en veiligheidsbeleid op elkaar aan
- De jeugdwerkpartners gaan samenwerken met politie en parket om jongeren te beschermen.
- We streven er ook naar dat jonge vrouwen zich overal veilig voelen.
We stimuleren burgerzin
- Burgers zien we als een partner in ons preventie- en sensibiliseringsbeleid over drugs, verkeersveiligheid en diefstal.
- Overal in Schoten zijn buurtinformatienetwerken (BIN's) actief.
- We willen de waardevolle inzet van de burgers behouden en verder stimuleren.
Een huis en een thuis voor iedereen
Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is. De vraag naar woningen stijgt immers sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt.
Vooral het aanbod aan starterswoningen voor jonge gezinnen, al dan niet met kinderen, woningen voor eenoudergezinnen en woonvormen die levenslang en aangepast wonen voor ouderen ondersteunen, moeten nog verder uitgebreid worden. Maar eigenlijk moet elke Schotenaar een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving.
We zullen daarbij optimaal inzetten op het decreet ‘Wonen In Eigen Streek’ (WIES).
We bieden steun aan wie het echt nodig heeft
- Steun en hulp moeten terechtkomen bij diegenen die er echt nood aan hebben.
- Misbruik en fraude binnen het sociaal woonbeleid pakken we streng aan via actieve opsporing en sanctionering.
We kiezen voor sociale insluiting
- Inburgering, werk en kennis van de Nederlandse taal zien we als belangrijke voorwaarden binnen het sociaal woonbeleid. De woonmaatschappij kijkt daarom ook strikt toe op de verplichte inschrijving bij VDAB.
We begeleiden de private markt
- We begeleiden de private markt wanneer die een kwalitatief woonaanbod wil creëren in onze gemeente.
We mikken op levenslang wonen
- We houden rekening met levenslang wonen in onze bouwvergunningen.
We gaan verloedering proactief tegen
- Om verkrotting en verloedering van het straatbeeld tegen te gaan, inventariseren we leegstaande en verwaarloosde panden en heffen we hierop een lokale belasting.
Thuis in een verkeersveilige en eigentijdse gemeente
Verkeersveiligheid moet onze topprioriteit blijven. Daarom verhogen we nogmaals het budget voor verkeersveiligheid. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fiets- en voetpaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aansluit bij de Schotense verkeersbehoeften.
In dat kader promoten we het fietsverkeer - weliswaar met alle begrip voor wie hier niet aan toekomt omwille van persoonlijke omstandigheden – en gaan we voor een kwaliteitsvol fietspadennetwerk. Daarnaast zorgen we voor een veilige omgeving voor voetgangers. En we verliezen ook de behoefte aan autoparkeerplaatsen niet uit het oog.
We richten school- en fietsstraten in
Dit doen we op locaties waar het toegelaten en nuttig is, vooral in functie van een verkeersveilige schoolomgeving.
We realiseren trage wegen
Waar mogelijk realiseren of herwaarderen we ‘trage wegen’ voor fietsers en voetgangers. Een trage weg tussen de Borgeindstraat en de Deurnevoetweg staan op ons lijstje!
We handhaven ons verkeersbeleid
We handhaven ons beleid met snelheidscontroles en sanctioneren foutparkeerders.
Op trajecten in een zone 50 waar snelheidsverlagende maatregelen niet mogelijk zijn, kan er trajectcontrole ingevoerd worden.
Ieder zijn verantwoordelijkheid, ook aan fietsers vragen we de verkeersregels te respecteren en rekening te houden met de andere (trage) weggebruikers.
We geven het centrum een grondige opwaardering
- Onze centrumvernieuwing moet zorgen voor een gezellig en veilig handelscentrum waar het leuk vertoeven is. Met ruimte voor de trage weggebruiker, maar ook met voldoende parkeerplaatsen voor wie er nood aan heeft en ons handelscentrum zo wil bereiken.
We hebben oog voor trage weggebruikers bij infrastructuurwerken
- Bij investeringen in het openbaar domein houden we steeds rekening met fietsers en voetgangers.
We betrekken u bij onze openbare werken
- We communiceren duidelijk over het waarom van projecten in het openbaar domein, over de mogelijke tijdelijke hinder en omleidingen en over het einddoel.
We pakken stelselmatig de problematiek van de boomwortels aan
- Vaak zijn voetpaden in slechte staat omwille van de opwaartse worteldruk van de bestaande bomen. We herstellen waar mogelijk. Maar niet alles kan zomaar hersteld worden en niet alle bomen kunnen zomaar vervangen worden omdat hun wortels in de onderliggende nutsleidingen verstrengeld zitten. Bij de heraanleg van een volledige straat, kunnen we doordacht toekomstbomen plaatsen.
We renoveren ons rioleringsstelsel
- We werken verder aan de aanleg en renovatie van rioleringen, wat ook de wateroverlast in sommige wijken kan tegengaan. Hier kunnen, na de renovatie, indien noodzakelijk ook verkeersveilgheidsmaatregelen worden uitgevoerd.
- We hebben uiteraard ook aandacht voor het grachtenbeheer.
- Waar geen riolering komt, voorzien we IBA’s (eigen waterzuivering).
We stimuleren fietsenstallingen
- We vragen aan projectontwikkelaars om ruime, goed toegankelijke fietsenstallingen te voorzien en te investeren in deelmobiliteit.
We kiezen voor duurzame investeringen
- In samenwerking met de privésector, zoals de horeca, zetten we in op een netwerk van laadpalen en oplaadpunten voor fietsen en auto’s.
- Ook voorzien we waar nodig fietsbergingen en fietspompen in het openbaar domein.
- We richten bijkomende buurtfietsparkings in.
We ontmoedigen sluipverkeer
- We ontmoedigen sluipverkeer in samenspraak met de betrokken bewoners.
- We zoeken daarbij een evenwicht tussen rust, bereikbaarheid, doorgaand - en bestemmingsverkeer en commerciële belangen van onze handelaars.
We denken mee over het openbaar vervoer
- We spelen een actieve rol in de vervoersregio. Hier wordt de nood aan openbaar vervoer besproken en vertaald in een passend aanbod. Dit is het meest geschikte platform om bovenlokale problemen vast te stellen en te werken aan oplossingen. Dit resulteerde al in een rechtstreekse busverbinding naar het Jan Palfijn-ziekenhuis.
- We blijven aandacht vragen voor extra openbaar vervoer tijdens de spitsmomenten en we investeren zelf verder in toegankelijke bushaltes.
We hebben aandacht voor deelmobiliteit
- We besteden aandacht aan deelmobiliteit en Hoppin-punten.
- We ondersteunen projecten zoals de Pendelproeverij en blijven investeren in de Donkey deelfietsen. We houden oren en ogen open voor nieuwe opportuniteiten.
- We zijn niet blind voor de overlast van bijvoorbeeld deelfietsen en -steps. We onderzoeken of we onze dropzones kunnen uitrusten met geofencing.
We investeren verder in het vernieuwen van wegen, fiets- en voetpaden
Een beknopte greep uit de geplande werken:
- Verdere afwerking van laterale wegen aan de Churchilllaan
- Een nieuwe evenementenparking op de plaats van de oude Hoogmolenbrug
- Heraanleg Vordensteinstraat
- Renovatie Victor Adriaenssensstraat
- Volledige vernieuwing Stanislas Meeuslei en André Ullenslei afwerken
- Herstelling voetpaden wijk de Lek, Plantijnlei, Van Beethovenlei, Marialei en Voorschotenlaan
- Heraanleg voet- en fietspaden Toekomstlaan
- Heraanleg Kunstlei en Sint-Maria-ten-Boslei
- Vernieuwing asfalt en fietspaden Alfons Servaislei en deel van Alice Nahonlei
- Onder- en bovengrondse vernieuwing Villerslei, inclusief voet- en fietspaden
We kiezen voor een parkeerbeleid op maat
- We komen tegemoet aan de behoeften van de Schotense burger met onder meer twee uur gratis parkeren in het centrum en we overwegen een uitbreiding naar vier uur op sommige plaatsen.
- We promoten het delen van specifieke parkings met de buurtbewoners (bedrijven, scholen, sportinfrastructuur) na de reguliere uren.
Een thuis voor ondernemerschap
Vanuit de N-VA Schoten dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We zetten in op een levendig en leefbaar kerngebied, maar evengoed op basisdienstverlening in onze wijken. Op die manier kunnen we allemaal genieten van een bruisend Schoten.
We blijven de handelaarsvereniging ondersteunen
- Via Geniet van Schoten wordt er verbinding gelegd tussen handelaars en bedrijven onderling, maar ook tussen handelaars, bedrijven en onze Schotenaren. Zo blijft lokaal winkelen en ondernemen bij iedereen een prioriteit.
We faciliteren een vlotte samenwerking met de gemeente
- We zorgen voor een ondernemersvriendelijk contact met de gemeentelijke administratie. Er is één aanspreekpunt en een ondernemersloket voor vragen over ondernemen in Schoten.
- Ieder jaar nodigen we alle ondernemers uit op een netwerkmoment.
We maken werk van de merknaam ‘Schoten’
- Samen met onze middenstand, horeca en lokale ondernemers werken we de merknaam ‘Schoten’ verder uit om onze regionale uitstraling nog te vergroten.
- Dit doen we onder meer door streekproducten als ‘De burger van Schoten’ te promoten.
We willen ‘lokaal werken’ maximaal steunen
- Ieder jaar organiseren we een jobbeurs voor en door Schotense ondernemers en burgers. We betrekken hier graag onze scholen bij.
We zorgen voor een korte communicatielijn
- Bij openbare werken besteden we via de ondernemersnieuwsbrief aandacht aan proactieve communicatie rond mogelijke hinder.
We breiden de KMO-zone uit
- We ontwikkelden 22ha KMO-zone en licht industriegebied om onze lokale bedrijven en werkgelegenheid maximaal te ondersteunen. We blijven hier verder op inzetten. Zo zullen we bijvoorbeeld, na de sanering van het oude start, een nieuwe energie neutrale KMO-site ontwikkelen op deze locatie.
Thuis in een weldoordachte omgeving
Ook in Schoten stijgt de behoefte aan (bescheiden) woningen en voorzieningen. Deels door de bevolkingstoename, maar voornamelijk door de demografische veranderingen in de samenleving: meer alleenstaanden of alleenwonenden, de toename van éénoudergezinnen en senioren die
-terecht- langer in hun eigen woonst willen blijven wonen.
We versterken de kern en het buitengebied
- We richten ons op de versterking van onze woonkernen. Ook vergroening maakt hier deel van uit.
- We respecteren en bevorderen het groene karakter van ons buitengebied.
We hanteren doordachte bouwvoorschriften
- Onze bouwvoorschriften bevorderen een (verantwoorde) verdichting in de kern.
- We versterken het aanbod in het kernwinkelgebied.
- We bewaken in de woonkernen het evenwicht tussen wonen, werken en winkelen en tussen nieuwe ontwikkelingen en bestaande groene ruimte.
- We werken verder rond ons bouwplan ter bescherming van ééngezinswoningen en aan het RUP Woonparken ter bescherming van het groen in de woonparken.
We baseren ons op ieders woonbehoefte
- We werken onze structuur- en beleidsplannen verder uit met aandacht voor ieders (toekomstige) behoefte aan ruimtegebruik.
- Vertrekpunt is het provinciaal woonbehoefteonderzoek.
We hanteren een transparant vergunningsbeleid
We respecteren in ons vergunningsbeleid de huidige regelgeving en houden rekening met de verantwoordelijkheden van elk beleidsniveau.
We werken mee aan een kerkenbeleidsplan
- We hebben aandacht voor de behoeften van alle betrokkenen.
- We onderzoeken de mogelijkheden tot herbestemming, met respect voor de eigenheid van de (kerk)gebouwen.
Thuis in een (financieel) gezonde en goed georganiseerde gemeente
Wij staan voor een verstandig lokaal bestuur dat de belangen van haar inwoners centraal stelt. Om dit te doen zorgt ze dat haar eigen werking ten dienste staat van de burgers. We geloven in een bestuur dat kiest voor een verantwoordelijk financieel beheer. Daardoor zorgen we voor een gezonde financiële situatie waardoor de gemeente kan blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar financiën te laten ontsporen. Waar het kan, verlagen we de belastingen.
We voeren een modern personeelsbeleid
- We waarderen de inzet, kennis en flexibiliteit van onze medewerkers.
- We hebben aandacht voor de behoeften van onze medewerkers én voor die van de organisatie.
Onze dienstverlening verloopt gedeeltelijk digitaal
- We houden daarbij rekening met de extra nood aan cyberbeveiliging om de privacy van de burgers te garanderen.
Een gezonde begroting is prioritair
- We zorgden ervoor dat onze financiën in orde zijn. Schulden aangaan om in grote projecten te investeren is geen taboe, dat doen gezinnen ook. Maar we moeten beseffen dat elke euro die we aan rente besteden, niet meer gebruikt kan worden om beleid te voeren. Elke schuld die we aangaan is immers een belasting voor onze (klein)kinderen.
We toetsen onze uitgaven af
- We organiseren aan het begin van de legislatuur uitgaventoetsingen. We blijven elke (significante) uitgave, subsidie en premie aftoetsen aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden.
Met gemeentebelastingen kunnen we beleidsdoelstellingen ondersteunen
- We gebruiken de gemeentebelastingen om ongewenste effecten in te perken. Denk aan de belasting op gokkantoren, leegstandtaks enz.
We werken samen met onze buurgemeenten
- Zo kunnen we onze inwoners de beste dienstverlening geven aan de beste prijs.
We investeren in een vlotte dienstverlening
- Via een verdere digitalisering van ons burgerloket blijven we investeren in een vlottere dienstverlening.
- Ook fysieke loketten blijven essentieel.
We respecteren het recht op een neutrale dienstverlening
- De neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar in een neutrale kledingstijl voor personeel dat rechtstreeks contact heeft met onze burgers in de openbare dienstverlening en met externe partners. Religieuze of ideologische symbolen zijn dus niet toegelaten in deze functies.
We zetten volop in op cyberveiligheid
- Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners. Deze moeten dan ook zo goed mogelijk beschermd worden.
We investeren in inspraak
- Jouw mening doet ertoe. Via adviesraden, wijkverenigingen, ons digitaal inspraakplatform denkmee.schoten.be en infomarkten kan jij volop meepraten.
- We introduceren een burgerbudget voor erkende wijkverenigingen, zodat de wijken nog meer betrokken worden bij het beleid.
- En onze kindergemeenteraad, dat wordt een officiële adviesraad, want ook de stem van onze jongste bewoners blijft meetellen.