Doorbraak in dossier bermbrug E19/HSL aan het Peerdsbos

Op 23 september 2020, over deze onderwerpen: Openbare werken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft zeer goed nieuws voor de gemeente Schoten.  Er werd in het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO), dat vandaag werd ondertekend, 2 miljoen EUR opgenomen voor het ombouwen van de bestaande brug (in slechte staat) aan de Peerdsbosbaan tot bermbrug. 

N-VA Schoten is verheugd dat een oude Schotense eis door minister Demir eindelijk mogelijk wordt gemaakt.  Na de ecostrook die op de nieuwe Hoogmolenbrug zal worden gerealiseerd, is dit een volgende stap om de natuurgebieden in onze regio met elkaar te verbinden.

Doorbreken van versnippering

Het Vlaamse landschap telt veel wegen per vierkante kilometer. Gemiddeld komt een dier op zijn tocht door het landschap om de 300 meter een weg tegen. Dat komt onder andere door lintbebouwing, maar ook door de hoge bevolkingsdichtheid en daarmee gepaard gaande verspreiding van allerhande activiteiten in het landschap. Die situatie noemen we 'versnippering'.

Om de versnippering te doorbreken, moet er 'ontsnipperd' worden, zodat dieren hun natuurlijke paden weer kunnen volgen en zich gemakkelijker in het landschap kunnen verplaatsen. Een versnipperd landschap heeft immers heel wat nadelige gevolgen voor dieren en planten en zo uiteindelijk ook voor de mens.

Ontsnipperende maatregelen hebben het grootste effect als deze de grootste barrières opheffen. Dat zijn veelal onze gewestwegen en snelwegen. Vandaar de keuze om hier eerst werk van te maken.

Een Vlaams actieprogramma ecologische ontsnippering

VAPEO omvat 15 projecten langs gewestwegen die de komende vijf jaar de leefgebieden van dieren opnieuw met elkaar zullen verbinden. Jaarlijks wordt er 10 miljoen euro voorzien voor investeringen die bijdragen aan het herstel van ecosystemen en de uitbouw van een netwerk van samenhangende natuur in Vlaanderen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid omdat we overstekende dieren voorkomen, maar we versterken ook onze ecosystemen door onze grote natuurgebieden met elkaar te verbinden tot een samenhangend netwerk. We gaan we de komende vijf jaar samen op 15 locaties in Vlaanderen stevig investeren in afrastering, ecotunnels, ecoducten, enzovoort.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is