Schotense N-VA verzet zich tegen effectentaks voor lokale besturen

Op 3 december 2020, over deze onderwerpen: Financiën

Een van de eerste beleidsdaden van de regering De Croo was het invoeren van een effectentaks. Elke rechtspersoon met een effectenrekening van minstens 1 miljoen euro zal jaarlijks 0,15% moeten afstaan.  Dit alles onder het mom van een solidariteitsbijdrage voor de gezondheidszorg.

Wat is deze effectentaks NIET ?

- Een toegemoetkoming aan onze zorgsector.  Aangezien in een begroting inkomsten niet aan een specifieke uitgave gekoppeld mogen worden, is er geen enkele garantie dat er van deze naar schatting 700 miljoen belastinggeld ook maar 1 cent naar Vlaanderen en de zorgsector terugvloeit

Wat is deze effectentaks WEL ?

- Een platte belastingverhoging die niet alleen privépersonen treft, maar alle rechtspersonen die een effectenrekening aanhouden. Dus ook bv. gemeenten, OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intercommunales, en zelfs ziekenhuisgroepen en zorginstellingen. Ja, zelfs onze zorginstellingen worden als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis extra belast i.p.v. vergoed!
- Een beschamend misbruik van de coronacrisis om een rooftocht van de federale regering op de centen van de burger te rechtvaardigen, en dit via de opgebouwde reserves van de lokale overheden en instellingen met een goed financieel beheer.
- De zoveelste onrechtvaardige transfer van Vlaamse middelen naar bodemloze (Waalse?) putten

Dat de federale regering andere bestuursniveaus belast is onaanvaardbaar. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten verzette zich reeds om die reden bij de federaal minister van Financiën Van Peteghem. Wij wensen vanuit de gemeente Schoten dit verzet te steunen.

De Schotense N-VA-fractie legde daarom een motie ter stemming voor, die werd goedgekeurd.  Er zal een protestbrief vanuit het college naar de federale regering vertrekken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is