Oude lindeboom erkend als monument

Op 17 februari 2011

Het is uitzonderlijk dat een boom beschermd wordt bij ministerieel besluit. De bijzondere zomerlinde staat samen met twee soortgelijke lindebomen in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie. De linde werd vermoedelijk eerst beheerd als hakhout, waardoor de boom meerdere stammen ontwikkelde uit zogenaamde waterloten.

Deze linde werd in 1939 al opgemerkt door de leden van de 'Vereniging tot behoud van Natuur- en Stedeschoon'. In hun verslag over hun bezoek aan Vordenstein meldden ze 'drie prachtige linden, met aan den voet, menigvuldige waaiervormig uitgeschoten arm'.

Meerstammig

'Dit stuk levend houtig erfgoed werd als monument beschermd vanwege zijn hoge artistieke, esthetische, natuurwetenschappelijke en cultuurhistorische waarde', weet landschapsecologe Joke Ossaer. 'Met zijn grootte en volume vormt deze boom een belangrijk beeldbepalend object in het park. Het gaat om een genetisch zuivere vertegenwoordiger van de soort Tilia platyphyllos.'

Meerstammige linden zijn meestal erg oude bomen waarvan de oorspronkelijke stam omgewaaid of omgehakt is. Aan de basis van de stam zitten zogenaamde waterloten die verder kunnen uitgroeien tot nieuwe stammen zoals hier in Vordenstein gebeurd is. Dergelijke meerstammige bomen zijn vaak veel ouder dan bomen met één enkele erg dikke stam.

Om de boom voldoende te beschermen werd ook de cirkelvormige zone met een straal van 30meter rondom de boom mee in de bescherming opgenomen.

Opvallend: de gemeente koos onlangs met het oog op de herwaardering van het Sint-Cordulaplein en de omgeving van de kerk voor een reeks zilverlinden. Die worden daar na de werken aangeplant. Ook op de rotonde van de Verbertstraat staat al meer dan tien jaar een intussen mooi volgroeide zilverlinde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is