Zuhal Demir: 'Geen uitbreiding, noch exploitatievergunning van onbepaalde duur voor asfaltcentrale Colas'

Op 7 oktober 2022

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van Colas NV in Wijnegem met een betoncentrale en bijkomende opslagplaats, vlakbij de woonkern van Schoten. Tegelijk weigert de minister eveneens een omgevingsvergunning van onbepaalde duur voor het verder exploiteren van de asfaltcentrale van het bedrijf. Met een proefvergunning van maximaal twee jaar geeft Demir het bedrijf een laatste kans onder strikte voorwaarden om stof-, geur- en geluidshinder te beperken tot een aanvaardbaar niveau. Met de beslissing fluit Demir een eerdere beslissing van het provinciebestuur terug. Demir omschrijft de komende twee jaar als “laatste kans voor het bedrijf om aan te tonen dat haar activiteiten verzoenbaar zijn met de omgeving”.

De deputatie heeft op 9 december 2021 aan Nv Colas een omstandige omgevingsvergunning verleend. Zowel het verder exploiteren van een asfaltcentrale, als de uitbreiding van het bedrijf met een betoncentrale en bijkomende opslagplaats, werden voor onbepaalde duur vergund. De buurt en het college van burgemeester en schepenen van Schoten en Wijnegem gingen in beroep bij de minister. De beroepsargumenten gaan voornamelijk over de stof-, geur- en geluidshinder die veroorzaakt worden door de productie van recyclage-asfalt onder hoge temperatuur.

Demir heeft oor naar de bekommernissen van de buurt en de gemeentebesturen. Gelet op de vele bezwaren en de onduidelijkheid over mogelijke geurhinder in de toekomst, weigert ze een omgevingsvergunning af te leveren voor de verdere exploitatie van de asfaltcentrale. Ze levert louter een proefvergunning van 2 jaar af, waarbij strikte voorwaarden opgelegd worden.

Zo zal Colas NV een groenscherm en een controleput/aftappunt moeten plaatsen, wordt de hoogte van opslaghopen ingeperkt, moeten stofschermen en een automatisch vernevelingssysteem geïnstalleerd worden en tegen uiterlijk juni 2023 moet een zogenaamde paralleltrommel met volledige vlamafscherming operationeel zijn. De resultaten van een emissiemeting bij andere bedrijven tonen aan dat de implementatie van de nieuwere techniek van paralleltrommel positieve resultaten kan boeken. De productie van asfalt op basis van recyclage asfaltgranulaten wordt in december dit jaar stilgelegd totdat de nieuwe trommel geïnstalleerd is. 

Op- en afvoer van afvalstoffen mag ook niet langer tussen 19u en 07u. Demir legt het bedrijf ook strengere normen op voor onder meer benzeen.

Betere communicatie en tot nader order geen uitbreiding

Demir is ook van mening dat het bedrijf beter moet communiceren met de buurt en neemt pro-actieve communicatie op als vergunningsvoorwaarde. Binnen de proefperiode van 2 jaar moeten emissiemetingen en geurmetingen uitgevoerd worden zodat geëvalueerd kan worden of er verbetering is.

Er wordt geen omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding met een nieuwe betoncentrale. “Het zou te zot voor woorden zijn een permanente uitbreiding te vergunning zolang het niet zeker is dat het bedrijf langer dan twee jaar operationeel kan blijven. Het is aan het bedrijf om eerst aan te tonen dat ze de situatie en haar impact op geur, geluid en stof kunnen verbeteren”, aldus Demir. De minister acht de uitbreiding hoe dan ook onvergunbaar omdat op dit moment de mogelijke geluidsimpact van de uitbreiding onvoldoende werd onderzocht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is