Programma

Lees hieronder onze algemene speerpunten voor Schoten. Ook het volledige programma kan u op deze pagina raadplegen.

Algemene speerpunten

  • Vaste en mobiele camera’s, een uitgebreid BIN-netwerk, een goed uitgerust politiekorps en gemeenschapswachten garanderen onze veiligheid.

Schoten moet en zal voor haar inwoners een veilige thuishaven blijven. Er werd de voorbij legislatuur al stevig geïnvesteerd in het cameranetwerk rond Schoten, maar dit moet verder uitgebouwd worden. Ook mobiele camera’s moeten kunnen worden ingezet op plaatsen met veel overlast of sluikstort.

We blijven inzetten op het creëren en verstevigen van de buurt- en informatienetwerken (BIN’s) en natuurlijk staat de politie cruciaal in ons veiligheidsbeleid. Daarom blijven we alles in het werk stellen om de beschikbare politiecapaciteit zo efficiënt mogelijk op het terrein in te zetten. Wij zijn dan ook niet afkerig van een schaalvergroting van onze politiezone en van het verder inzetten van onze gemeenschapswachten in onze parken en wijken.

Voorts moeten we erop blijven toezien dat bepaalde grootstedelijke fenomenen niet overwaaien naar Schoten. Dat kan alleen maar door een stevig lik-op-stukbeleid. Schoten mag niet het zoveelste district van een grootstad worden: we hebben onze eigenheid en willen die behouden.

  • Een rechtvaardig sociaal beleid dat zorgt voor wie het nodig heeft en streng is voor wie het misbruikt. Nieuwkomers moeten zich integreren.

Ons Schoten is een Vlaams Schoten. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat telt is waar je naartoe wil. Je bent welkom, maar er zijn rechten en plichten, en voor wat hoort wat. We zullen er dan ook op toezien dat nieuwkomers onze waarden en normen, zoals de absolute gelijkheid tussen man en vrouw, onderschrijven en respecteren. Met een streng maar rechtvaardig vreemdelingenbeleid de afgelopen zes jaar traden we krachtdadig op tegen schijnhuwelijken die kunnen leiden tot een onrechtmatig verblijf in onze gemeente. Dat beleid wil de N-VA ook in de toekomst voortzetten.

Tegelijk zorgen we voor wie het nodig heeft. Met een nieuwe gemeentelijke mantelzorgpremie, een samenwerkingsproject tegen schooluitval, investeringen in onze (jeugd-)verenigingen, enz., drukken we onze stempel op het sociale beleid in Schoten.

  • We blijven investeren in goed uitgeruste fiets- en voetpaden en bijkomend een rechtstreekse busverbinding naar het Jan Palfijn-ziekenhuis.

De fiets is voor ons een uitgelezen middel om je te verplaatsen, zeker in de eigen gemeente. Wij willen dan ook verder investeren in veilige fietsverbindingen. Onder impuls van N-VA Schoten werd er onder meer een afgescheiden voorlopig fietspad langs het Albertkanaal aangelegd, in afwachting van de permanente fietsverbinding tussen Schoten en Antwerpen die wordt aangelegd met de verbredingswerken van het Albertkanaal. Daarnaast dromen we van permanente fietsbruggen over het Kempisch kanaal om voldoende oversteekplaatsen te blijven faciliteren.

Ook de nieuwe bootverbinding tussen Schoten en Antwerpen creëert extra mogelijkheden en we blijven ijveren voor een bijkomende busverbinding, waarmee de Schotenaar ook met het openbaar vervoer tot aan het Jan Palfijn-ziekenhuis geraakt.

  • Door contact met de diensten op afspraak, een vernieuwd onthaal met ruimere openingstijden en het recyclagepark op zaterdag langer open, breiden we de dienstverlening van de geemente nog uit.

De gemeentelijke website werd eindelijk gemoderniseerd zodat onze burgers eventueel ook van thuis uit de nodige documenten kunnen aanvragen. Dat willen we nog optimaliseren: we gaan voor een slim Schoten in een slim Vlaanderen en willen de kansen die de nieuwe technologie ons biedt niet laten liggen.

We zetten echter ook in op ruimere openingsuren van het gemeentehuis en de bibliotheek. Daarnaast willen we het containerpark graag langer openhouden op zaterdag, voor tal van Schotenaren immers de enige dag om in huis of de tuin wat te klussen.

  • Onze winkelstraat en centrum zijn toe aan een grondige renovatie, in overleg met burgers en handelaars. Voorts zijn er ook ingrepen nodig om onze mobiliteit vlot en veilig te laten verlopen.

Met de aankoop van de Forumgebouwen, de renovatie van het Gelmelenhof, de noodzakelijke werken aan de waterleiding in de Paalstraat en de vernieuwing van onze belangrijkste winkelstraat, krijgen we de kans om ons dorpscentrum klaar te stomen voor de volgende 50 jaar. Dat willen we samen doen met onze burgers en handelaars.

Wij gaan voor een modern en uitnodigend centrum met kwaliteitsvolle handelszaken, bereikbaar voor iedereen en met voldoende parkeerplaatsen. Op die manier kunnen inwoners en bezoekers kunnen blijven genieten van het rijke Schotense cultuur- en winkelaanbod.

  • Via het RUP Meergezinswoningen willen we absurde hoogbouw tegengaan en het groene, Schotense karakter vrijwaren.

Bepaalde Schotense buurten zitten overvol: er zijn straten en wijken die echt niet nog meer bewoning en parkeerdruk aankunnen. Als het van N-VA Schoten afhangt, komt er volgende legislatuur eindelijk een allesomvattend gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor meersgezinswoningen.

Zo maken we iedereen - eigenaars, kopers, investeerders en projectontwikkelaars - duidelijk wat er in Schoten kan en mag. Absurde hoogbouw hebben we hier niet nodig: verdichting moet kunnen als die de gemeenschap ten goede komt, maar altijd naar Schotense normen.

  • Propere, onkruidvrije straten en een verzorgd openbaar domein zijn noodzakelijk voor een aangename en veilige omgeving.

Sinds 2015 mogen steden en gemeenten geen onkruidverdelgers meer gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu. Ondanks de enorme inspanningen van onze groendienst moesten we de voorbije jaren echter vaststellen dat er steeds meer onkruid in onze straten opdook. Onder impuls van de N-VA werd samen met de Dienst der Werken bekeken hoe we dit probleem structureel kunnen aanpakken.

Dat leidde tot bijkomende investeringen in een compacte veegmachine en zwerfvuilzuiger. Daarnaast worden er ook vijf voltijdse of tien halftijdse medewerkers in dienst genomen. Naast het wieden van onkruid zullen ze ook zwerfvuil verwijderen en straatmeubilair reinigen. Daarvoor gaat de gemeente Schoten een samenwerking aan met IN-Z, een sociaal tewerkstellingsinitiatief dat mensen activeert in de lokale diensteneconomie.

  • Dankzij een verantwoord financieel beleid kunnen we volop investeren in ons verenigingsleven en onze ondernemingen.

We zijn er niet alleen in geslaagd onze belangrijkste gemeentelijke belastingvoeten te verlagen, maar konden de begroting bovendien meer dan onder controle houden. Door onze werking efficiënter te maken, boekten we jaarlijks een overschot op onze werkingsmiddelen van ongeveer 3 miljoen euro. Daardoor kregen we niet alleen ruimte voor belangrijke investeringen in het openbaar domein (straten, riolen, wijken) en de aankoop van gebouwen (marktgebouwen en voetbalveld Koningshof), maar we trokken ook onze middelen voor sociale doelen op (bv. stomapatiënten, mantelzorgers, kinderarmoede en middelen voor het OCMW).

We hebben de voorbije legislatuur bovendien sterk ingezet op een rijk gemeenschapsleven (cultuur, jeugdbeweging, sport, …) en dat willen we blijven doen met de bouw van een derde sporthal. We lieten de schulden van de gemeente met zo’n 10 miljoen euro dalen en gingen ook geen enkele nieuwe lening aan. Want elke schuld die we nu aangaan is immers een belasting die onze kinderen en kleinkinderen ooit zullen moeten betalen.

  • Een ‘Huis van de Schotense Senioren’ biedt informatie over de uitgebreide dienstverlening. We blijven inzetten op de toegankelijkheid van onze dienstverlening.

We hebben deze legislatuur een Huis van het Kind opgericht en willen de komende legislatuur hetzelfde doen voor de Schotense senioren: een plaats waar alles wat te maken heeft met het seniorenbeleid wordt gecentraliseerd. Waar het kan, brachten we de dienstverlening al zo dicht bij huis. Elke kans om dit verder uit te breiden, blijven we nauwgezet opvolgen.

We zetten ook in op een verhoogde toegankelijkheid van ons openbaar domein, onder meer door meer zitbanken en rustplaatsen te voorzien en zowel letterlijke als figuurlijke drempels te verlagen.

  • Investeren in slimme, energie-efficiënte straatverlichting. Goed voor ons milieu én onze veiligheid.

Slimme openbare verlichting (vraaggestuurd) kan waar en wanneer nodig het onveiligheidsgevoel tijdens de nacht verminderen. Op de plaatsen waar de openbare verlichting toch gedoofd wordt, zorgen we dat de kruispunten en andere gevaarlijke plekken goed zichtbaar worden aangeduid.